Benicarló va cremar el dissabte 16 de gener, com marca la tradició i sense compassió, al dimoni que va temptar a Sant Antoni en el desert. L'ardent venjança forma part del ritual que es repeteix any rere any en aquesta ancestral festa que té als animals com punt de referència, dels quals el sant eremita és el seu protector. Per això des de primera hora del matí els majorals que organitzen la festa van iniciar el procés que marca el compte arrere per als actes grans de la festa.

En la plaça de Sant Bartomeu, als peus del polèmic campanar, es va construir la monumental foguera sobre la qual es va suspendre a la demoníaca figura. Allí va estar durant tot el dia per a escarn dels benicarlandos, sobretot dels més menuts, que no van dubtar en acostar-se fins a la plaça per a riure d'ell. A les sis en punt, arrancava la grandiosa cavalcada integrada per més d'una cinquantena de carros engalanats, arrossegats per 150 cavalls perxerons.

Un espectacle que va recórrer la distància que separa la platja del Morrongo, punt de concentració, de la plaça de Sant Bartomeu. Allí esperava pacientment la satànica representació del dimoni penjant sobre la foguera. La dama de l'entitat, Sara Carbó, era l'encarregada d'encendre la metxa que el va cremar. A continuació, els carros es van dirigir cap a l'ajuntament de la ciutat per a demanar permís a l'alcaldessa per a iniciar la cavalcada pels carrers de la població.

Per primera vegada, una dona els rebia. Xaro Miralles, alcaldessa de Benicarló, que va escoltar pacient la petició del loero de la festa, qui, des del carro de les majorales, demanava permís per a recórrer la població amb les cavalleries. Posteriorment, Miralles donava permís a la cavalcada per a recórrer la ciutat. Ho feia en forma de lloa, una cosa que va merèixer l'aplaudiment dels presents, agraint en nom del poble benicarlando “que mantingueu la tradició”. L'alcaldessa també va tenir temps de demanar compassió als loeros: “jo ja sé que ens tocarà aguantar molt en aquest dia….però si que vós demano una mica de benevolència. Portem poc al govern i fins a  l’any que veu, tingueu paciència”.


CRÍTIQUES DELS LOEROS

El canvi de govern i de color en la banqueta municipal, va centrar les crítiques dels loeros. A l'alcaldessa, li van recriminar que pactara amb Compromís-ERPV en diverses ocasions.

“Ja que vostè és mestra, podia exercir la seua professió, amb eixos que va pactar ensenyant-los el que és l’educació.

Primer ens van faltar amb el Crist de la Mar. Després fetes les fotos amb els estelades. Em pensava que vostè era més seriosa i no hagués permés tantes bobades”

...

+ info La Veu en paper