L'ajuntament de Benicarló ultima la documentació per a dur davant el jutjat al Bisbat de Tortosa. Ho farà per a reclamar la titularitat del campanar de l'església de Sant Bartomeu, que el passat mes de juny es va immatricular la diòcesi al seu favor.

L'alcaldessa del municipi, Xaro Miralles, ha anunciat que “no anem a negociar res. És més, no anem ni a tornar-nos a asseure per a mantenir una nova reunió”, després de la que es va realitzar el passat mes de desembre i que només va servir de presa de contacte entre ambdues parts. Miralles es va mostrar convençuda que no és possible arribar a un acord com pretenien els representants del bisbat que es van traslladar a Benicarló ja que “l'ajuntament no pot signar un acord quan hi ha una titularitat pel mig. Jo he de vetllar pel patrimoni de tots els benicarlandos” i, en aquest cas, per la propietat històrica que, sosté l'ajuntament, té el consistori sobre el campanar. El consistori, va recordar Miralles, té en el seu poder rebuts del pagament de la llum elèctrica, assegurances i documentació històrica en la qual es demostra que la titularitat del campanar sempre ha estat, des de temps immemorial, del consistori. Així les coses, l'ajuntament de Benicarló denunciarà al bisbat per a reclamar davant els tribunals la titularitat del campanar eclesiàstic.

ELS CAMPANARS I LA SEUA PROBLEMÀTICA

El cas del campanar de Benicarló no és únic en el panorama espanyol. Són moltes les torres de les campanes associades a una església que es mantenen sota la custòdia de la societat civil a l'allotjar també el rellotge, que antigament era l'únic que existia en els municipis. De fet, les veus de les campanes han constituït, al llarg dels segles, la veu de la comunitat, el mitjà d'expressió i de comunicació més immediat i eficaç al servei de tots, la referència sonora que servia per a informar i coordinar a tota una comunitat local.

...

DADES HISTÒRIQUES

En l'Arxiu Històric de Benicarló es conserva documentació que testifica aquests fets. Amb l’electrificació de les campanes, és el consistori qui es fa càrrec del pagament del rebut de la llum, ja que es considera que el campanar és municipal. El problema va començar amb el canvi de la llei hipotecària, que fins al mes de juny donava una sèrie de privilegis a ajuntaments i església sobre la immatriculació de béns.

...

+info La Veu en paper

< TORNA A LA PORTADA DEL NÚMERO 1018