Benicarló ha recuperat la imatge del Crist de la Mar, que ha sigut sotmès a un minuciós procés de restauració en el taller Gaia de València. La comissió del centenari de la construcció de la parròquia de Sant Pere, ha sigut l'encarregada de portar el procés avant. Les restauradores que han participat en el procés es van desplaçar a Benicarló per a explicar els detalls dels treballs realitzats en la imatge, una escultura de José María Ponsoda realitzada en 1940. L'escultura és una imatge fidel de l'original, destruïda durant la Guerra Civil Espanyola i que conserva un dels dits que es va salvar, un dit de la mà esquerra.
Les restauradores van assegurar que es tracta de “una peça de gran realisme i virtuosisme tècnic. “

ESTUDI PRELIMINAR
El primer procés de la restauració va ser un estudi fotogràfic i “diferents proves que van ajudar a entendre quins danys havia patit i perquè”. Les proves van permetre determinar els processos que es podien seguir durant la restauració, sobre la base del comportament dels diferents materials que el componen. D'aquesta manera es van decidir els tipus de dissolvents “que podem utilitzar sense provocar una deterioració en els originals”.
...


CONSOLIDACIÓ
Una vegada neta la policromia, es va crear una reproducció en 3D de la peça. Els treballs a nivell d'estructura van començar amb el segellament de clivelles “per a evitar que tornen a obrir-se.
...

RESPECTE A LA IMATGE
Les restauradores van demanar públicament que es respecte la peça i s'evite el costum de passar mocadors per la superfície o tocar la imatge, per a evitar danys futurs com els que ha patit ara. “Quan va arribar l'escultura al taller, en peus i en part de les cames no quedava policromia. Això no està ocasionat pel pas del temps, sinó perquè cada persona que arriba per a demanar-li alguna cosa al Crist, li passa la mà per damunt de la policromia”, va assegurar.
...


DETALLS DE LA IMATGE
Els complets estudis realitzats permeten assegurar que la imatge del Crist de la Mar de Benicarló va ser esculpida per José Ángel Ponsoda en fusta de pi, “en 8 peces acoblades i encolades”.
...
+info La veu en paper

LA VEU DE BENICARLÓ | NÚM. 1404 | 20 D'OCTUBRE DE 2023