La Xylella fastidiosa, com ja s'ha comentat en el Tema d'aquesta setmana, és un bacteri que pot causar malalties amb efectes molt greus en gran varietat de cultius. La que podríem considerar com la gran plaga del que va de segle XXI, que manté en vil a tots els llauradors pel potencial destructiu que representa si no s'actua ràpidament i amb contundència, és una gran amenaça, real, que pot deixar un dels sectors econòmics més importants del país completament KO.

La amenaça és tan important que, de fet, hi ha citats uns 300 hostes en els que el bacteri es pot desenvolupar tot i que, molts d’ells, diferents espècies d’arbres, arbusts i plantes ornamentals i silvestres, no manifesten símptomes sinó que actuen només com a reservoris del bacteri. Un potencial destructiu sense parangó que, ara per ara, en paraules, del President de la Unió de Llauradors, no té solució i que s'hauria de convertir en un problema d'Estat.

També coneguda com la malaltia de Pierce, sobretot a la vinya, deixa completament marcides les tiges amb una defoliació prematura, assecant les fulles de tal manera que semblen cremades, fins que mata la planta per l'obstrucció de la circulació de la saba bruta dels vasos del xilema. El fet de no haver-hi cura i que només es pot aturar, si es pot, arrasant tot el que hi ha a 100 metres a la redona de cada planta infectada, converteix el problema en un perill de proporcions, ara per ara, inabastables.

El que ja ha passat a Itàlia, a Córsega, a les Balears, i que ara està traient el nas per Alacant no pot deixar indiferents les autoritats que, per desgràcia, massa vegades actuen tard i malament. Cal començar, i les institucions públiques les primeres, a afrontar el problema sense dilació actuant, com havíem dit al començament, ràpidament i amb contundència, si no volem quedar-nos sense arbres en poc temps. La Plaga Divina ha arribat... per a quedar-se?