Divendres 19 d’agost, Benicarló va vestir les seues millors gales per assistir a la Proclamació de la reina, Paula Maluenda, dames, dames infantils i cavallers infantils 2022. La lectura de la Poesia Flor Natural va anar a càrrec de Guillermina Arnau Tomàs, mentre que el Pregó de les Festes Patronals ho era a càrrec de la mantenidora, la Sra. Amanda Mars Checa. A continuació, des de la plaça de Sant Bartomeu, la comitiva es va traslladar fins a la de la Constitució, on per primera vegada es celebrava la Nit del Certamen. Va ser l’inici d’una setmana que ha anat desgranant la multitud d’actes del programa de festes amb total normalitat. Dissabte la multitudinària Crida de les festes convidava a tothom a gaudir dels festejos, seguida de la tradicional batalla d’aigua per tota la ciutat. El sisé Camden Bló també va començar les seues activitats durant el cap de setmana.

Dissabte es tancava amb el concert Sentiments, a càrrec de Lissy & Her Vintage Friends, que despertaren els nostres records.

Diumenge, l’exposició d’Art Naval i el concert de la Coral de la Gent Gran i la Coral Polifònica Benicarlanda omplien la programació cultural. Al fers-se de nit la recuperada costum de córrer la traca reunia a un bon grapat de corredors pels carrers del centre de la població. El Sopar de germanor de Pa i Porta i l’actuació de l’Orquestra Centauro, tancaven els actes de la jornada.

Dilluns començaren els festejos taurins al recinte del port pesquer de la ciutat. I ja per la nit, un dels plats forts de la programació d’engany; l’actuació de l’Orquestra Panorama, una de les millors d’Espanya. Els gallegs actuaren al pati del CEIP Eduardo Martínez Ródenas i deixaren molt bon sabor de boca a la localitat. Dimarts les penyes continuaren desgranant els seus actes, que celebren a la plaça de Marcelino Domingo. També inauguraren les seues exposicions La Sotà, amb motiu del seu 10+1 aniversari, i la tradicional exposició de productes del camp.

LA SERENATA
Només fer-se de nit prenia el relleu del protagonisme l’Associació Musical Ciutat de Benicarló, per a interpretar la tradicional Serenata al Patró. De matí, l'alcaldessa de Benicarló volia reconèixer la figura del director que l'Associació Musical Ciutat de Benicarló ha convidat per a participar d'un dels actes més tradicionals de les Festes Patronals. Enguany, l’escollit ha estat el neerlandés Jacob de Haan, director, compositor i referent mundial en la música de banda.

Nascut a Heerenveen (Països Baixos) l’any 1959, va rebre la seua educació musical al State Music Academy de Ljouwert, on va estudiar orgue i llenguatge musical. Va créixer en una família vinculada a la música i ja de ben menut va rebre les primeres lliçons de piano i trompeta que el van ajudar a desenvolupar la seua creativitat com a compositor. De Haan, que resideix a Rotterdam, és conegut per les seues bandes sonores i per la combinació d’estils i destaca per un repertori d’obres que tenen diferents graus de dificultat, des de xicotetes peces de concert fins a peces més populars. El seu prestigi l’ha portat a participar com a director convidat i com a jurat de diferents concursos arreu del món.

L'alcaldessa, Xaro Miralles, va agrair la presència de Jacob de Haan a la serenata, «un dels concerts més importants de l’any i que té una antiguitat de més 125 anys d’història». «És molt positiu per a tots els músics de la nostra banda comptar amb la direcció d’un director tan prestigiós com de Haan», ha remarcat Miralles. El director ha manifestat que «és un plaer estar aquí i poder sentir el gran ambient que es genera a la plaça». El director de l'Associació Musical Ciutat de Benicarló, Pablo Anglés, també ha agraït la presència de de Haan i destacava «el segell de qualitat que li dona a totes les seues obres».

La serenata d’enguany va deixar bocabadats als benicarlandos, acostumats com estan al gran nivell interpretatiu de la nostra entitat. La pràctica totalitat del concert va estar dedicat a obres de de Haan. 135 músics dalt de l’escenari ho aconseguiren. Per tancar l’actuació, la interpretació de la peça Muixerangues al cel i el pasdoble Benicarló.

LA FESTA DEL PATRÓ
Benicarló arribava dimecres a l'equador de les seues festes patronals amb la celebració de la jornada dedicada al seu patró, Sant Bartomeu. La jornada començava amb la celebració de la missa en honor al patró en la parròquia que porta el seu nom. A continuació, la reina de les festes, Paula Maluenda i les dames i cavallers de la seua cort d'honor, assistiren a la mascletà que es disparava en la plaça de la Constitució celebrava també la jornada festiva. Ja a la vesprada la processó i posterior ofrena a la patrona de la ciutat, Santa María de la Mar, tancaren els actes religiosos de la jornada. El correfoc pels carrers del centre de la ciutat era el colofó a la jornada festiva.

Ja dijous la programació de bous tornava de nou a la normalitat. Amb totes les exposicions obertes, també era moment per la vesprada de fer una volta per elles. I els més menuts gaudiren d’un nou espectacle de teatre de carrer dedicat a ells. La Cercavila de les Feres de L’estel del Collet tornava també enguany a ocupar un lloc en el programa de festes. Ja per la nit, el Ball de Gala en honor a les dames de les entitats de la ciutat es celebrava en la plaça de la Constitució, amb l’actuació de l’Orquestra Nueva Era. Divendres obria les seues portes el Mercat Medieval i es celebrava la jornada de la Dona Torera, a més del concurs de Tir i Arrossegament. El dia es tancava amb el concert de Los Búhos.

FESTES MÉS NETES
Amb l’eslògan «Les Festes + Netes», la Regidoria de Medi Ambient ha preparat un dispositiu especial de cara a les Festes Patronals i ha desplegat un total de 472 contenidors de recollida selectiva tant al recinte de penyes com a la plaça Constitució i la plaça del Ministre Marcelino Domingo, els tres espais que més actes i públic acumularan durant tota la setmana festiva.

A més, s’ha organitzat una jornada de formació en gestió de residus adreçada als membres de les penyes i s’han instal·lat nou rentagots per tal d’afavorir la reutilització dels gots de plàstic.

La regidora de Medi Ambient, Filo Agut, ha remarcat que «la campanya no busca una altra cosa que conscienciar-nos de la gran quantitat de residus que generem en uns dies amb tanta activitat festiva» i ha insistit en la necessitat de «reciclar, però sobretot reduir, per tal de disminuir l’impacte de les nostres activitats sobre el medi ambient»

LA VEU DE BENICARLÓ | NÚM. 1346 | 26 DE AGOSTO DE 2022