Jordi Puig, bomber del SIAB, estava gaudint de les seues vacances dimecres passat quan va rebre la trucada del seu superior del Parc de Bombers Baix Maestrat. L'ensulsiada d'un edifici a Peníscola requeria de tots els efectius possibles perquè en un primer moment, no se sabia quants atrapats podia haver-hi. Jordi ha participat en el Perú en el projecte Ukhupacha, que finança la Universitat Jaume I de Castelló. Està format per esportistes especialitzats en diverses disciplines d'accés i rescat i experimentats en tècniques de progressió com l'alpinisme en totes les seues varietats, l'espeleologia i el busseig. Gràcies a aquest projecte, va passar un temps formant-se al Perú, on va arribar a viure en primera persona un terratrèmol important. La seua àmplia formació en rescats li ha permés tindre una visió especialitzada en aquestes situacions. És per això que no va dubtar ni un instant a acudir a la crida del seu superior per a treballar en el rescat de Peníscola. “Era una ensulsiada molt espectacular”, assegura “com mai l'havíem vist a la província”, acostumats com estaven a intervindre en ensulsiades d'habitatges unifamiliars, com a molt. És per això que la mobilització d'efectius no ha tingut precedents.
...

LOCALITZAR A LES VICTIMES
La localització de les víctimes era el primer objectiu, una vegada que es va saber que a més d'un atrapat amb vida, hi havia dues persones més desaparegudes, tots membres de la mateixa família: el jove atrapat amb vida, fill de la dona desapareguda, i un jove de 15 anys, fill de la parella de la desapareguda. “T'has de posar en el seu lloc, imaginar què hagueres fet tu en el seu cas: o despistat o intentant buscar l'eixida”. De fet, el jove rescatat es trobava en l'eixida de l'habitatge, la qual cosa el va salvar. “L'extracció va ser molt bona, encara que el terreny era bastant inestable”. Tal com es pot apreciar en les fotografies “va quedar després de l'ensulsiada en aqueixa zona una espècie de volada amb un armari, que es podia desprendre en qualsevol moment”.
...

DUES EXTRACCIONS COMPLEXES
Quedaven dues persones per rescatar, de les quals es desconeixia en un primer moment la seua ubicació i si estaven en vida. Les dades de situació que va aportar el jove rescatat, juntament amb els plànols de l'habitatge, van ser fonamentals. “La dona era a la terrassa i va anar a buscar l'escala”, explica Jordi, “i el normal és que et caiga tot el sostre damunt”. Algun testimoniatge dels veïns va assegurar haver-la vist precipitar-se al buit i caure-li els enderrocs damunt. El jove mort “estava en la cuina i sospitem que ni es va assabentar”.
...
+info La veu en paper

LA VEU DE BENICARLÓ | NÚM. 1298 | 3 DE SETEMBRE DE 2021