Una pedregada història arrasa els camps benicarlandos

Benicarló continuarà subministrant productes als seus clients malgrat que la calamarsada del passat dissabte va arrasar part dels camps de Benihort. Guillermo Edo, gerent de la cooperativa benicarlanda, va explicar que “nosaltres tenim socis de tota la comarca i la calamarsa no va afectar a totes les zones per igual”. Així, va detallar que “l'horta tradicional benicarlanda, situada al voltant del nucli urbà, està arrasada” de tal manera que s'ha perdut quasi la totalitat de la collita, en un radi al voltant de quatre o cinc kilòmetres a la redona del nucli urbà. No obstant això, en zones com Peníscola, Vinaròs, Càlig o Alcalà de Xivert la calamarsa quasi no ha afectat la collita, per la qual cosa es pot garantir el servei als clients. En total, es calcula que hi haurà, de moment “uns quatre milions de pèrdues.

...
CALAMARSA HISTÒRICA

Cal recordar que des que existeixen registres històrics, la província de Castelló no havia registrat una calamarsada amb la grandària de la qual va descarregar dissabte passat a Benicarló. Segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), en el banc de dades climàtiques es distingeixen per a les calamarsades diferents valors en funció de la grandària: 1 per a calamarsa; 2 per a pedra de la grandària d'un cigró; 3 si és de grandària d'una cirera; i 4 si és pedra de grandària d'una anou o major. A Benicarló, van caure pedres de la grandària d'un ou o més.
...

ZONA ESPECIALMENT AFECTADA

Cal recordar que la zona més danyada de cultiu se situa al voltant d'un radi d'uns cinc quilòmetres al voltant del nucli urbà de Benicarló. És per a la zona on està prevista la sol·licitud de declaració de “zona especialment afectada”, com va anunciar ahir l'alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles. Per això s'aprovarà una declaració institucional encaminada a sol·licitar ajudes als agricultors que han patit els efectes de la forta calamarsada que va caure en el terme de Benicarló.
...
+info La veu en paper

 

LA VEU DE BENICARLÓ | NÚM. 1295 | 6 D'AGOST DE 2021