La Diputació Provincial de Castelló aportarà 57.000 euros per a garantir la qualitat de la Carxofa DO Benicarló. La subvenció, que es farà efectiva gràcies a la signatura d'un conveni, permetrà l'adquisició de nous troncs de carxofa certificada, que s'aniran distribuint entre els productors per a millorar la qualitat vegetal de la planta i evitar així els efectes de malalties com la verticilosis o la rhizoctonia, que provoquen problemes en el creixement de la carxofera i, en conseqüència, un menor rendiment de la planta. La subvenció suposa un increment de 45.000 euros respecte a l'aportació que realitzava la Diputació en anys anteriors.

MALATIES DEL SÒL
Les dues malalties del sòl més importants que afecten el cultiu de la carxofa en la zona de Benicarló (i també en les altres zones productives) són: Rhizoctonia solani Khün i el Verticillium dahliae Kleb. La reproducció vegetativa de les plantes mitjançant estaques, trossos basals que s'obtenen de les plantes mare i que tenen arrels i gemmes latents, s'ha convertit en un factor molt important per a la difusió de totes dues malalties, perquè és a més el sistema més utilitzat. Això evidencia l'enorme importància que té l'elecció de plantes mare sanes, així com l'establiment de la plantació en o sòl el més net possible d'inòcul, i per descomptat un maneig agronòmic del cultiu amb criteris de producció integrada, de forma equilibrada en la nutrició, el reg i els tractaments fitosanitaris.

...
AL CAMP
El president de la Diputació, José Martí, mostrava el suport de la institució a la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Carxofa de Benicarló visitant una parcel·la en la qual s'està treballant amb els nous plançons que substituiran a les plantacions malaltes del fruit. D'aquesta manera, Martí ha volgut que es visibilitze "el compromís" de la institució provincial amb la carxofa benicarlanda, "un dels nostres productes més emblemàtics".
...

+info La veu en paper

LA VEU DE BENICARLÓ | NÚM. 1293 | 23 DE JULIOL DE 2021