No recordo quan va ser el primer cop que vaig sentir parlar del grup Manel. Recordo que un recital poètic de l’IES Coromines en van llegir la lletra d’una cançó, “Els guapos són els raros”. Vaig tenir la curiositat d’escoltar el disc, i de seguida em va agradar, així que me’l vaig comprar l’any passat. Era Els millors professors europeus, el seu primer disc, amb el qual van arribar a molta gent.

El fenomen Manel s’ha confirmat amb el segon disc, 10 milles per veure una bona armadura. Diuen que en algun moment ha estat el disc més venut a l’estat. Me’l van regalar fa cosa de dos mesos, quan feia poc que havia aparegut. Reconec que a les primeres escoltes em va costar entrar-hi. No em va entusiasmar tan prompte com ho havia fet l’altre. És normal, amb aquest disc els Manel han fet un pas endavant, en el sentit que han volgut fer alguna cosa diferent. En la seua línia, però diferent.

Musicalment, el disc és més complex, incorpora una gamma de sonoritats més àmplia: vents, algun teclat. L’altre treball era més simple, jugaven més amb les guitarres, les veus, la percussió. Tenia un to més folk, tot i que elaborat. Però on he trobat molta diferència és en les lletres, més llargues, tant que al principi el disc em feia un efecte massa discursiu. Però, com en tot, quan t’arriben ho fan amb una força tal que costa que t’abandonen. Són lletres treballades, més complexes, menys previsibles, menys evidents, requereixen una atenció especial. Per exemple, “Benvolgut”, que obre el disc, narra un hipotètic diàleg entre un home i una antiga parella de la seua dona actual, però això no es fa evident fins que no l’escoltes amb deteniment. De primeres, se t’emporta la melodia i el ritme sincopat dels trombons, fantàstics.

Hi ha moltes cançons que destacaria, d’aquest disc. És magnífica “Aniversari”, tot un surrealista conte d’amor, amb uns arranjaments que recorden, no sé, el minimalisme. El vídeo no té pèrdua, us recomano que el mireu a internet. “Boomerang” és tot un cant a la infantesa, sense cap aparença de transcendència, amb la metàfora implícita del boomerang “que no tornava mai”, com el passat. A partir d’una anècdota senzilla, un record, s’hi reviu tot un món i la nostàlgia d’allò perdut, sense dir-ho. Una meravella de subtilesa, també musicalment, amb un progressiu crescendo sense estridències.

Només amb aquestes tres cançons, ja n’hi hauria prou per tenir el disc en compte. Però, a més, val la pena escoltar la tendra “Cançó dels soldadet”, descripció a través d’un soldat anònim d’un desembarcament en una guerra (Normandia?). O la contundent “Flor groga”, sobre el penediment i les ocasions perdudes. Un tema que també apareix a “La bola de cristall”, suau i melangiosa, que gira a l’entorn del futur que podríem haver tingut però que s’ha esvaït. També podríeu parar l’orella a l’alegre i encomanadissa “El Miquel i l’Olga tornen”; alegre, malgrat tractar un tema pessimista com la inevitable tendència humana a equivocar-se contínuament.

Ja veieu que són temes de maduresa, res de qüestions intranscendents. Amanits o acompanyats per les precioses melodies, jocs de veus i arranjaments que conté. En resum, és un disc rodó, que cal anar paint a poc a poc, amb temps, amb calma. No descarto que, d’ací a uns dies, encara hi redescobrisca alguna cançó de la qual no he parlat avui ací.

http://elsexilis.blogspot.com