Hi ha principis de curs polítics i educatius que arrenquen amb mandra, com si fos molt difícil recuperar una normalitat deixada entre parèntesi durant uns dies o unes setmanes. Al nostre país, als nostres països, aquest any no ha estat així. La cadena humana de l’11 de setembre i la vaga indefinida a l’escola de les illes no dibuixen una arrencada de curs mandrosa. Per dir-ho a la manera de Martí i Pol,els designis de certs taumaturgs insignes que anunciaven que ja res és possible efectivament no s’han complert i la gent ens movem, ens il•lusionem i ens revoltem. Aquest ha estat un inici de curs de color groc –el de les samarretes de la via cap a la independència i del SOS ensenyament públic a Catalunya- i el verd –de les samarretes illenques en defensa d’una escola de qualitat i en català.

Els projectes forts són aquells que tenen un ampli ressò i que es constitueixen des d’una inequívoca pluralitat que busca un punt de trobada, d’acord, per unir esforços i defensar drets  fonamentals dels pobles i de les persones. La cadena humana de l’11 de setembre i la vaga de l’ensenyament a les illes demostren que hi ha molta, molta, gent disposada a moure’s, a participar activament, a deixar-hi molta energia per canviar estructures estatals  opressives i per defensar una educació de qualitat.

Confesso que vaig sentir una emoció especial el dia 11 de setembre quan era conscient que aquelles mans d’amics i familiars que enllaçava es comunicaven amb les mans, les ganes , la necessitat de llibertat d’un milió i mig de persones que recorrien Catalunya de nord a sud i que simbòlicament superaven les ridícules fronteres administratives que trenquen el país. L’actitud obertament pacífica, d’afirmació serena però convençuda, de tots els que vam   participar en aquest acte senzillament històric marca un camí sense retorn cap a l’alliberament nacional. Cada persona que érem una baula de la cadena representàvem l’expressió plural d’una idea, d’una convicció. I en relació amb la crítica d’alguns suposats progres espanyolistes que deien que això de les cadenes no els agrada, siguin les que siguin, els qui vam participar a la cadena humana –com tots els qui hem participat en actes polítics,socials o senzilles trobades d’amistat- sabem que el gest creador, estimulant, rotundament positiu de compartir, d’unir, de trobar-se genera un esperit de construcció i d’allunyament clar  de l’individualisme. Sigui com sigui, i més enllà de les  declaracions oficials dels governants espanyols o filoespanyols que volen minimitzar aquest acte, és evident que el govern del senyor Rajoy ha decidit intervenir de ple en la qüestió i ja ha desplegat les seves estratègies: el discurs de la por d’una Catalunya fora d’Europa, la crida a l’ordre dels ambaixadors d’estats europeus  que veuen amb bons ulls un procés democràtic, l’esperó dels agents europeus per atiar fantasmes, l’estudi de les condicions que suposadament Catalunya no compleix per poder esdevenir un nou estat, la referència a una majoria silenciosa que segons ells defensa la unitat indissoluble de la pàtria espanyola, la recuperació fantasmagòrica d’antics presidents del govern socialistes per enfortir el  front comú en defensa d’una Espanya indissoluble. En definitiva, tal com diu Artur Mas, la campanya pel no al referèndum ja ha començat i això és molt interessant perquè el govern espanyol ara sí que é és conscient de la seriositat del procés.

Però cal estar molt atents i enviar tota l’energia possible als qui aquests dies defensen amb claredat un model d’escola de qualitat pels seus fills. Hem d’unir bé els colors de les samarretes perquè entre tots anirem dibuixant el paisatge del nostre propi futur, evidentment lluny de paradisos utòpics, però construït des de la pròpia llibertat i damunt de la defensa d’uns drets de qualitat per a tothom. L’escola és un àmbit ideal per a la definició de pensament lliure i rigorós. Per aquesta raó els defensors de la indissoluble unitat d’Espanya –ja es diguin Bauzà o Werto d’alguna altra manera– estan entestats en debilitar la nostra escola, especialment la pública.