El dissabte 7 de maig, la companyia Aflel Teatre va representar en el Magatzem de la Mar de Benicarló l'obra "Retrat(s)", de Catalina Florit, amb Esther Anyó, Berta Vidal i Catalina Florit.

El títol de l'obra, "Retrat(s)", reflecteix amb el seu parèntesi final l'ambivalència d'un text que, entre la prospecció i la introversió, exposa a través dels relats de diverses dones la problemàtica de la salut mental femenina en el context d'una societat implacable i deshumanitzada. Cada acte va precedit de títols que presenten i invoquen les vivències de diverses dones, vivències que van component un únic retrat impressionista. Es tracta d'una proposta que interpel·la a l'espectador mitjançant l'empatia perquè adquirisca un compromís: dones que s'enfronten a l'esquizofrènia, al dilema de la maternitat, a un trastorn alimentari, a la desigualtat social, a la invisibilitat, a la depressió, a la por, totes elles construint una teranyina complexa en l'imaginari d'una sola dona que les escolta i tracta de donar-los veu.

Les actrius demostren el seu sòlid bagatge acadèmic i professional oferint una interpretació basada en matisos, aconseguint donar personalitat als diferents relats sense perdre la referència que apunta al fet que tots ells convergeixen en una mateixa psique col·lectiva. L'escenografia està composta per unes peanyes que exhibeixen objectes quotidians formant una exposició simbòlica. Aquesta posada en escena es veu dibuixada pel disseny d'il·luminació de Marc Caballero, usant les llums com a guia en tan emotiva visita per aquest museu de records.

La companyia ha sabut demostrar la versatilitat del seu muntatge sent capaç d'adaptar-se a un espai escènic tan difícil com el Magatzem de la Mar, localització que en l'aspecte tècnic manca d'infraestructura teatral i la particular arquitectura de la qual imposa el seu caràcter als espectacles representats. Ateses aquestes circumstàncies, la representació de "Retrat(s)" a Benicarló es va convertir en una ocasió per a veure l'obra en la seua versió més lluminosa i onírica, sent mereixedora del reconeixement del públic.

 

LA VEU DE BENICARLÓ | NÚM. 1332 | 14 DE MAIG DE 2022