LOCAL 1407 | LA  CASTANYADA  AL  CATALÀ

(TEXT I FOTOS: CEIP MESTRE FRANCESC CATALÀ) Un any més hem pogut gaudir de l’entranyable festa de la castanyada amb el típic repartiment de castanyes torrades i el ball al pati, formant diferents rotllanes. Molts xiquets i xiquetes d’Infantil han vingut vestits per a l’ocasió, i també els de sisè, que en un dia com avui es converteixen en col·laboradors. A més, la mestra d’anglès, juntament amb la nostra auxiliar de conversa, han preparat activitats relacionades amb Halloween per a totes les classes. Si bé es tracta d’una festa ben diferent, és cert que des de fa un temps s’està introduint en les nostres tradicions. Hem passat un dia molt agradable que ens ha servit per a donar l’entrada a la tan esperada fresqueta i al canvi d’horari. Gaudiu de la tardor i fins una altra!

LA VEU DE BENICARLÓ | NÚM. 1407 | 10 DE NOVEMBRE DE 2023

LOCAL 1363 | EL COROMINES A LA RESIDÈNCIA DE LA TERCERA EDAT

El passat dia 19 de desembre els alumnes de 1r d’ESO de l’IES Joan Coromines de Benicarló es van desplaçar al centre de la tercera edat San Bartolomé de la ciutat. Concretament es va fer l’activitat proposada per les professores de l’assignatura del projecte interdisciplinari. Una vegada allí, des dels jardins els alumnes van contar un conte de Nadal als residents i posteriorment van cantar unes paròdies a partir de música nadalenca. Els alumnes ho van passar molt bé i es van conscienciar de la importància de cuidar els nostres majors, que en mols casos no reben visites perquè estan sols. Els residents van aplaudir l’actuació i el somriure que ens van fer i les gràcies que ens van donar aconseguiren que eixírem d’allí molt contents. Esperem poder tornar en una altra ocasió.

LA VEU DE BENICARLÓ | NÚM. 1363 | 30 DE DESEMBRE DE 2022

LOCAL 1338 |  cessió temporal al Mucbe del Kylix i el tresor iber trobat en el jaciment del Puig de Benicarló.

La Direcció General de Cultura i Patrimoni ha autoritzat la cessió temporal al Mucbe del Kylix i el tresor iber trobat en el jaciment del Puig de Benicarló, per a exhibir-los en el marc de l'exposició permanent 'Terra d'ibers' que es va inaugurar fa un any. El préstec s'ha autoritzat per a un termini de vuit mesos, concretament del 6 d'octubre de 2022 al 9 de juny de 2023, durant els quals el Mucbe organitzarà tallers didàctics i visites guiades per a explicar l'origen d'aquestes peces. El Kylix, atribuïda al pintor de Penthesilea, és una copa de producció grega que conté a l'interior un medalló central amb una parella, mentre que en l'exterior es poden veure dues escenes amb cinc figures cadascuna. Servia per a beure vi de manera comunitària i tenia, probablement, una funció de caràcter ritual. Té un diàmetre de 470 mm i una altura de 112 mm i està datada del segle V a. C..Pel que fa a l'anomenat tresoret del Puig de la Nau, és un conjunt de peces de joieria o ornament personal que formaven part d'un depòsit ritual: un passador bicònic d'or, dos parells d'arracades i un braçalet obert de plata. Les peces, que pertanyien amb tota probabilitat a una dona de l'alta societat, van ser localitzades totes juntes en una de les parets de les cases del poblat del Puig de la Nau i també estan datades del segle V a. C..El poblat iber del Puig de la Nau es va establir en el segle V. abans de crist. Per desgràcia es va descobrir a mitjans anys setanta quan estaven fent l'autopista i van utilitzar el pujol en la qual es trobava el poblat com a pedrera (destruint així més de la meitat del mateix). Aquesta "oppida" pertanyent als Ilercavons es podria identificar, quasi amb tota seguretat, amb la ciutat de HISTRA esmentada en diversos escrits romans. Degué ser una ciutat important perquè es calcula que devia tindre més de tres-centes cases i almenys dos mil habitants. En les excavacions es van trobar entre altres, ceràmica grega.

 

LA VEU DE BENICARLÓ | NÚM. 1338 | 24 DE JUNY DE 2022

LOCAL 1335 | SORTIDA DE SENDERISME DE 1r ESO AL CASTELL DE XIVERT

L’alumnat de 1r de l’ESO va poder realitzar, el dilluns 16 de març, l’activitat de senderisme programada en aquest trimestre per l’assignatura d’Educació Física.Un total de 56 alumnes van participar en la sortida, que consistia, en caminar des de la població d’Alcalà de Xivert passant per la creu del Francès, crestejar la muntanya de la Serra d’Irta fins al Castell de Xivert i baixar de nou per la senda principal fins a l’entrada del poble d’Alcalà. En total, l’alumnat va recórrer quasi 10 kms de paisatge natural on van poder realitzar activitats de reconeixement de plantes i espècies que només es troben en aquest parc natural. Aquestes activitats van estar dirigides pel professorat de Ciències del curs al que pertanyen. També, al Castell, on van poder veure el poblat ibèric i la reforma dels Castell, es van fer activitats de primers auxilis, com per exemple fer una llitera amb bosses d'escombraries i pals, o com demanar ajuda en cas de necessitat. Aquestes últimes activitats van estar dirigides per l’alumnat de Cicles d’animació socio-esportiu que s’imparteix també en aquest IES Joan Coromines.Tot l’alumnat participant va poder gaudir d’un dia assolellat i amb bon clima, unes vistes meravelloses i una ruta adaptada al nivell i condició física de tots ells.Esperem que el curs vinent puguen tornar a realitzar aquesta pràctica esportiva tan motivant i divertida per aquest alumnat.

LA VEU DE BENICARLÓ | NÚM. 1335 | 3 DE JUNY DE 2022

LOCAL 1334 | CONTRA L’GTBIQ+fòbia 2022 A L’IES JOAN COROMINES L’AMOR GUANYA

Dimarts 17 maig, l’IES Joan Coromines va celebrar el dia internacional contra LGTBIQ+fòbia, commemorant que aquest dia de l’any 1990 l’Organització Mundial per a la Salut va desclassificar l’homosexualitat com a malaltia mental, com també ho va fer amb la transsexualitat el 18 de juny de 2018.Després de la lectura del manifest per part dels representants polítics, encapçalats per la regidora delegada de Serveis Socials i Polítiques Inclusives Gemma Cerdà Muñoz, una representació del nostre alumnat de 4t d’ESO va participar en l’acte institucional que l’Ajuntament de Benicarló va organitzar a les portes del consistori. Mostrant una gran dosis d’humanitat i empatia, ADN del nostre centre, van recitar diferents poemes d’amor en castellà, valencià, francès i ucraïnès, sota el paraigües del nostre lema d’enguany “l’amor guanya”.A més, des de la coordinació d’igualtat i convivència, s’ha organitzat un bonic photocall en el rebedor del centre, amb gran èxit de participació per part de tota la comunitat educativa. Les fotos realitzades quedaran exposades en un gran mural al passadís central de l’IES fins final de curs.

 

LA VEU DE BENICARLÓ | NÚM. 1334 | 27 DE MAIG DE 2022