LOCAL 1024 | Benicarló li fica deures al Conseller Marzà Imprimeix Correu electrònic
Escrit per Natàlia Sanz   

El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, acompanyat pel director general d'Esport, Josep Miquel Moya, va assistit a una jornada d'introducció a la pilota valenciana al CEIP Marqués de Benicarló, dins el programa de la conselleria "Pilota a l'Escola".

Aquestes sessions compten amb l'assistència de tècnics de la federació i jugadors professionals que acosten als més menuts el joc de pilota i les seues diferents modalitats. A la sessió han assistit els jugadors Pedro, Fageca, Víctor Serrano, Víctor Bueno, Pablo de Borriol i Javi Ruix, a més del vicepresident de la Federació de Pilota de la Comunitat Valenciana, Pedro López Martínez, i del vicepresident de les comarques de Castelló, Pedro López. Després de la visita al centre educatiu, on ha estat acompanyat per l'alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, el regidor d'Educació, Ximo Bueno, i el regidor d'Esports, Carlos Flos, Marzà ha firmat en el Llibre d'Honor de l'Ajuntament i ha mantingut una reunió de treball amb l'alcaldessa i membres de l'equip de govern per tractar temes relacionats amb l'educació. En primer lloc, l'Ajuntament ha demanat al conseller que la Generalitat assumisca la gestió del Conservatori Mestre Feliu, que suposa una despesa pressupostària molt important per al consistori.

També han demanat la revisió dels cicles formatius i la introducció d'un cicle formatiu d'agricultura ecològica i un de química i s'ha tractat la possibilitat de crear, en un futur pròxim, una escola de capacitació agrària a Benicarló L'equip de govern també ha reclamat la màxima celeritat en les obres de reforma i rehabilitació dels dos centres d'educació secundària i s'ha reivindicat l'Escola Oficial d'Idiomes, un projecte que va quedar paralitzat l'anterior legislatura i que l'Ajuntament s'ha proposat reprendre. A més, i aprofitant el motiu de la visita del conseller, el regidor d'Esports, Carlos Flos, ha demanat la construcció d'un trinquet per a la pràctica de la pilota. Marzà s'ha compromés a estudiar tots els temes i s'ha mostrat molt receptiu amb totes les reivindicacions. A partir d'ara, l'Ajuntament haurà de mantenir reunions amb els diferents directors generals per a continuar avançant en les gestions.

Vicent Marzà ha declarat que "estem especialment contents de fer l'obertura del programa "Pilota a l'Escola" perquè és un programa que aglutina tots els pilars de la nostra conselleria: educació, esport i també cultura, ja que la pilota és un dels fets culturals més importants del nostre poble". Marzà ha afegit que "en aquest programa treballarem no només la tècnica de la pilota, sinó també els valors que estan associats a aquest esport, com són l'esforç, la cooperació i de camí també estem treballant i vertebrant el nostre territori. Sabem que els valencians som diversos com ho és de diversa la pilota i per això volíem començar hui a Benicarló, al nord del nostre país, per tal de posar en valor també les diferents modalitats de pilota".

Dins l'objectiu de destacar la pilota com un tret identitari i de vertebració, de nord a sud, el programa "Pilota a l'Escola" s'ha fixat com a objectiu la recuperació i la divulgació de determinades modalitats, com ara la de "frontó a frares", pròpia de poblacions com ara Benicarló i, en general, de les comarques més septentrionals del territori valencià. En aquest sentit, Vicent Marzà ha recordat que "aquesta modalitat s'ha anat perdent i que nosaltres volem recuperar, no només per al joc sinó també perquè tot el món conega que els valencians i les valencianes tenim aquesta gran riquesa cultural". Enguany s'han adherit a aquest programa de foment de l'esport valencià 321 centres educatius, dels quals 49 pertanyen a la província de Castelló, 166 a la de València i 106 més a la d'Alacant. Aquesta xifra suposa un increment del 23% respecte a l'any anterior en què van participar 260 centres. L'objectiu del programa, que compta amb un pressupost de 100.000 euros, és introduir la pilota a l'escola, despertar l'interés de l'alumnat i també tindre un seguiment adequat que permeta que aquells que estiguen interessats puguen després participar en les activitats dels diferents clubs d'arreu del territori.

Tant els docents com els tècnics i jugadors designats per Federació de Pilota de la Comunitat Valenciana han participat en sessions prèvies on se'ls ha proporcionat formació i material didàctic adequats. La segona part del programa consisteix a realitzar sessions formatives als centres educatius, com aquesta de Benicarló, perquè, posteriorment, l'alumnat puga participar en un campionat interescolar.

<PORTADA DEL NÚMERO 1024