LOCAL 1017 | Sant Antoni als col·legis Imprimeix Correu electrònic
Escrit per CEIP FRANCESC CATALAN / CEIP MARQUES DE BENICARLO   

Festa de Sant Antoni 2016 al CP Francesc Català

Al Catala vam tornar a gaudir d’una de les més importants tradicions populars a Benicarló: la Festa de Sant Antoni..

De fet, les activitats van començar al mes d'octubre amb la participació al concurs de dibuix i lloes organitzat per la Confraria de Sant Antoni, i bé està recordar que Marta Obiol Muyas de segon van guanyar el primer premi del concurs de lloes de la seua categoria i el seu germa Bruno Obiol Muyàs de sisè va guanyar el segon premi dibuix de la seua categoria.

Durant la setmana d’abans, a més de les explicacions referents a una de les tradicions més arrelades a Benicarló, també tots vam fer les lloes per a recitar-les la vesprada de la festa, vam decorar l'escola, vam fer els dimonis,...

Dilluns 11 pel matí al passadís de direcció es va muntar el dimoni coordinat pel exmestre José Mateu i dimarts 12 abans del patí les majorales de la Confraria de Sant Antoni van repartir una coqueta beneïda a cada alumne i mestre.

Divendres 15 a partir de les 12 vam muntar la nostra foguera amb els dimonis prescriptius al bell mig del patí, mentre algunes mestres anaven torrant carxofes i carn per tal de dinar tots plegats.

A partir de les 15:45 amb la presència de molts pares, mares i exalumnes, i acompanyats per un fort vent, diferents alumnes de cada nivell, començant per tres anys, van recitar o llegir algunes de les lloes fetes durant la setmana i acompanyades amb la musiqueta de la festa de Sant Antoni. Les lloeres i lloeros de primària van dir les seues lloes davant la foguera damunt un carro simbòlic. No cal dir que  ho van fer amb molta gràcia i amb forta dosi de critica, tal i com ha de ser la lloa.

Després va llegir l'alumna guanyadors la seua lloa.

Finalment vam, per commemorar el 50è aniversari de l'escola, encendre una caixa de focs artificials i després es va encendre la foguera feta de les restes del pessebre de Nadal i en un tres i no res tot va ser consumit pel foc, dimonis inclosos.


Festa de Sant Antoni i foguera del dimoni al CEIP Marqués de Benicarló

El divendres 15 de gener per la tarde tothom a l'escola va sortir al pati per veure cremar el dimoni a la foguera. Aquest curs s'han encarregat de realitzar aquest dimoni d'estil tan innovador els mestres de primer, segon i tercer de Primària.

El centre rebé la visita d'una representació de les  Majorales i del Conciliari de la Confraria de Sant Antoni . Tots van poder escoltar un trencadís de les millors lloes dels alumnes des de tercer  fins a a sisè, així com  la lectura de la lloa guanyadora del Primer premi de Lloes 2016 de la categoria de tercer i quart de Primària a càrrec d'Ivan Albiol.

Amb aquesta tradicional celebració diem adéu a les nostres pors i coses roïnes i donem la benvinguda al fred de l'hivern.

<TORNA A LA PORTADA DE LA VEU NÚMERO 1017