EDITORIAL 1001 | Una variant amb sorpresa Ibera. Imprimeix Correu electrònic
Escrit per La Veu de Benicarló   

La variant de la N-340 ha estat, sense cap mena de dubte, un dels maldecap més important que han tingut el nostre terme durant els últims anys. Inicialment (i finalment també), per obra i gràcia del ministeri corresponent, es va fer passar el seu traçat per allà on els va venir en gana, sense respectar el terme ni fer cas a cap de les demandes dels llauradors, veïns, ni ajuntament, amb el consegüent desmembrament de moltes finques i  territori. Després, la crisi econòmica va fer arribar les retallades al seu pressupost cosa que va fer que aquesta quedés paralitzada durant un temps i, en la represa, alentida en la seua execució fins als nostres dies. Així, tot aquest desgavell d'obra mal planificada, a més, de retruc, va provocar tot un reguitzell de camins tallats que feren que els llauradors, de vegades no tingueren ni per on circular per a poder traure els seus productes de les finques.  Ara, ja proper el seu acabament abans de final d'any, si la cosa no es torça a última hora, va i troben les restes del que suposen deu ser un nou assentament ibèric. Potser, un altre maldecap? Esperem no ho siga. Tot el contrari.

Així, el descobriment ha provocat tal enrenou que ha fet que es mobilitzés tota la flor i nata dels investigadors a la partida del Mas de Fabra. Els arqueòlegs,  en una primera inspecció ja han qualificat la troballa d'excepcional, per la qual cosa es va considerar que s'havia de fer una excavació preventiva per la zona on discorria la part de la carretera afectada. En tot cas, a l'espera de la datació del jaciment de manera més acurada, i després de documentar i georeferenciar la troballa, cosa que permetrà ficar el jaciment en valor, les primeres impressions han determinat que s'està davant d'un tipus de jaciment diferent als que fins ara eren coneguts i que, segurament, donarà una visió diferent tan del període del assentament com de la gent que allí hi habitava.

Vist una mica en perspectiva, no estaria de més, tenint en compte que els més afectats han estat, des del primer moment, els llauradors del terme, que se'ls fes alguna mena de desgreuge o, almenys, es tinguera en compte el seu nom, a l'hora de nomenar el jaciment. És només una idea.

<TORNA A LA PORTADA DEL NÚMERO 1001