LOCAL 964 | L'Estel del Collet Imprimeix Correu electrònic
Escrit per Natàlia Sanz   

Conta la llegenda creada per Jaume Rolíndez que un estel de vuit puntes va parar en una freda nit de desembre sobre una humil sénia de la partida del Collet de Benicarló, fa ja disset anys. El seu propietari s'havia apiadat d'una parella que vagava per la ciutat cercant asil per a passar la nit, doncs la dona estava a punt de donar a llum. Així comença l'obra teatral L’Estel del Collet, Nadal a Benicarló, que aquest cap de setmana es va representar en l'escenari de l'Auditori Municipal Pedro Mercader de Benicarló. Prop de mil espectadors han pogut gaudir amb la tendra història que situa el naixement del Nen Jesús a la ciutat. L'argument serveix d'excusa per a traure a l'escenari a l'imaginari col•lectiu de la ciutat: els sants, personatges típics, costums i una exaltació col•lectiva de les tradicions típiques de la població. Prop de dues-centes persones, entre actors i associacions culturals que posen el seu òbol perquè la representació siga completa, han participat en l'edició d'enguany.

La incorporació de nous personatges ha estat un dels puntals de  l’estel d'enguany. Així, en el primer acte, la patrona de la ciutat, Santa María del Mar, és l'encarregada de guiar a Josep i María en la seua recerca d'un recer. Ja en la segona, altra santa amb gran devoció a Benicarló, Santa Llúcia, s'incorpora a l'elenc de sants benicarlandos que guien els seus passos cap a la sénia per a adorar al Xiquet Jesús. També el Pequeño Nicolás es colava enguany entre els sants per a intentar guanyar la seua quota de protagonisme en aquesta cèlebre representació. La mateixa persona que ho va interpretar es va llevar la careta al final de la representació per a reclamar a les autoritats la construcció d'un nou teatre auditori capaç d'acollir les nombroses mostres culturals que es porten a terme en la població al llarg de l'any. Cal recordar que va ser l'associació cultural L’Estel del Collet la que a l'any 2002 va impulsar una recollida de signatures per a reclamar-lo, aconseguint el suport de quaranta entitats de la ciutat i 2600 signants.

La posada en escena ha inclòs enguany una sèrie de novetats que han contribuït a donar major protagonisme a algunes escenes del muntatge teatral. D'aquesta manera, la sénia de Pau, que es converteix en el segon acte en el lloc d'adoració al Nen Jesús, s'ha col•locat en un lateral per a donar-li major protagonisme a la Sagrada Família. Els espectadors poden així gaudir d'unes escenes que antany quedaven més allunyades d'ells. La renovació de l’estel lluminós que acompanya la representació amb la seua llum ha estat altre dels reptes de la representació d'enguany. I el canvi de titularitat d'alguns papers va aconseguir satisfer les expectatives dels espectadors, que van aplaudir amb ganes al final de la representació.

Amb la satisfacció del treball ben fet, l’Estel del Collet inicia des d'avui mateix el seu camí cap a la majoria d'edat. La pròxima serà la 18a edició d'aquesta representació teatral que no ha perdut gens d'interès per a tot el Baix Maestrat, ja que espectadors de tota la comarca han pogut gaudir al llarg d'aquests anys de l'enginy dels actors i d'aquest gran muntatge teatral. Ara, el repte és que l'edició de la majoria d'edat seguisca captant l'atenció dels espectadors. Però de moment, queda el bon sabor de boca de saber que la ciutat ha tornat a protegir L’Estel del Collet, que ja s'ha convertit en tota una tradició en la ciutat.

 

<TORNA A LA PORTADA DEL NÚM. 964