Dins del cicle de conferencies “Els divendres del Setrill”, que s'ofereixen per a commemorar el seu vinté aniversari, en les quals sempre es convida a un destacat benicarlando, divendres a la nit va intervenir Juan José Ferrer Maestro, Catedràtic d'Història de la Universitat Jaume I. El tema de la seua conferència, a la qual va seguir un interessant col•loqui, va ser “L´apassionant història de la creació de la UNIVERSITAT JAUME I, el seu desenvolupament i els nous temps de l´Espai Europeu d´Educació superior”.

Abans d'oferir la conferència ens indicava, “explicaré com es va crear la Universitat Jaume I, una història que vaig viure des de dins, una història molt apassionant, i també mostrés com és la universitat en l'actualitat, com ha anat creixent i evolucionant, molt més allà del que pensàvem els que vam estar al voltant de la seua creació el que permet conèixer les coses des de dins, fora de les decisions polítiques, per a crear-la. Una història que mereix ser contada”. Sobre l'acceptació que ha tingut en la província Ferrer Maestro va afegir, “si, no hi ha cap dubte referent a això, a més d'estar reconeguda, que socialment està molt implantada en tota la província, la pròpia capital, Castelló, ha canviat i hi ha un abans i un després de la Jaume I, ara és una ciutat universitària, i que la UJI està consolidada i estem parlant a nivell provincial i no perdem de vista que la nostra universitat té grups d'investigació internacionals que estan reconeguts en tot el món. Això és evident i es nota quan vas per ací”. És una universitat en expansió, li preguntem, “efectivament, ha crescut molt, estem parlant de més de tretze mil estudiants, més de mil docents entre catedràtics, professors titulats o associats, personal d'investigació, becaris, etc. A això cal sumar les quatre-centes persones, entre personal administratiu i serveis, i tot això sobre una superfície de 120 hectàrees. És impressionant”.

Tot això després d'un començament sempre difícil, “recordo al conseller Ciscar que ens deia, no patiu, ara no podem crear-la, ho farem en l'any dos mil, això m'ho deia en 1991, perquè tingueu en compte que l'horitzó que estem plantejant és arribar en quinze anys a cinc o sis mil estudiants, i en l'actualitat són quasi catorze mil. Amb això et vull dir que la UJI ha depassat totes les expectatives”. O siga, que com futurólogo el senyor Ciscar un zero, “en aquest cas, afortunadament si. Jo cree que això és palpable en la sociologia de la província, a la gent si li dónes oportunitats per a poder estudiar, estudia. A més estic convençut que la universitat ha aconseguit augmentar el nivell i la preparació de tots els ciutadans de Castelló i els joves que en ella s'han preparat formen part de qualsevol empresa o institució, cosa que en la nostra generació era pràcticament impossible, els universitaris es podia contar amb els dits de la mà”. Respecte al departament d'història que ell dirigeix; “ara dirigisc el departament d'història i art, un departament amb 32 professors i tinc la càtedra d'història antiga en aqueix departament, i estem coordinant una titulació que es diu Història i Patrimoni que té com fi aconseguir la conservació de tot el patrimoni cultural, i estem molt contents de com està funcionant”. Després d'això, i saludant a cadascun dels assistents, José Antonio Sánchez efectuava la presentació de Juan José, amb un menut currículum, encara que com va indicar el president de la Penya Setrill, tampoc feia molta falta.