Els actes de la Festa per la Llengua de Benicarló han arrancat com haguera agradat a l’organització que passara: amb participació. I molta. El tret de sortida va ser l’exposició de la Primera Colònia Valencianista de 1933 a Sant Pau d’Albocàsser, el lliurament dels premis de concurs i la projecció al Mucbe del documental "Carles Salvador, la llarga vida de les paraules". La presentació va anar a càrrec de Josep Messeguer-Carbó, de Maestrat Viu.

A continuació a la Fundació Caixa Rural va tindre lloc el Col•loqui Intergeneracional “Records d'escola”, on el psicopedagog Joan Ferré va fer de moderador a diferents alumnes de les escoles benicarlandes de les dècades dels 30, 40, 60, 70, 80, 90 i 2000, com Rosa Bosch, llauradora, Maria Ferrer, mestra, Raül Roca, treballador, Lucia Nieto, educadora social i pedagoga, Jordi Maura, periodista, Berta Sanz, universitària i Pedro Torrent, estudiant . De nit va ser el torn del folk amb els grups Lo Solc de Vinaròs i Ovidi Twins de València a la Sala d'actes del Centre de la 3a Edat. Per la nit la plaça de l'Ajuntament va acollir un bureo que ens va retrotraure a les tradicions rurals festives de les nostres comarques.

Els diferents actes organitzats per la Coordinadora Festa Per la Llengua Maestrat - Ports Benicarló 2014 han prosseguit aquesta mateixa setmana amb l’espectacle poètic musical ‘Estellés, de mà en mà”, a càrrec de Francesc Anyó i Borja Penalba a l’IES Joan Coromines i que no van deixar indiferent ningú. Dimarts va ser el torn de la xarrada del filòleg castellonenc i lingüista Vicent Pitarch on va analitzar la situació de perill en la que es troba el valencià. Dimecres 2 d’abril Felip Gumbau, professor de valencià va parlar de les aportacions al Diccionari Normatiu Valencià i dijous el mediàtic divulgador Mariano Bueno, expert en Geobiologia i Bioconstrucció, va fer una xarrada sobre els aliments: “cultivem salut”. El cap de setmana arrancarà amb el futbolista internacional i comentarista esportiu Àngel ‘Pitxi’ Alonso, que parlarà divendres sobre ‘L’Esport i l’Educació’ a la Sala d’Actes de la Caixa Benicarló. Per la nit a l’IES Joan Coromines, Purna Teatre representarà ‘Star Farts, la guerra de les fal•làcies’.

Este dissabte segueix el programa d’actes amb l’Aplec de Corals Infantils a partir de les 18 hores al Magatzem de la Mar; el Festival LlenguaRock a partir de les 21 hores a la Plaça dels Mestres del Temple amb Aigua Xirla (Benicarló), Indecents (Torreblanca) i Arrap (València). Diumenge la festa es clourà en gran a la plaça dels Mestres del Temple i voltants de l’Auditori. A partir de les 9 es muntaran els tallers i paradetes; a les 10 Cercavila de Gegants i Cabuts, feres de l’Estel i la Colla de Dolçainers. A partir de les 10.30 hores serà el torn d’escoltar a Pep Gimeno ‘Botifarra’ i el seu cant d’estil i les actuacions de Muniato Xou, els Dolçaners i demostració de ball acrobàtic, xarangues, lloes i cantadors. La festa es clourà a la vesprada (16 hores) amb l’actuació de la Rondalla de Morella i Veniu a Cantar, de Benicarló.