EDITORIAL 830 | Guerra. 75 anys després Imprimeix Correu electrònic
Escrit per La Veu de Benicarló   

Sí, Benicarló també va patir els efectes devastadors dels bombardeigs de l’aviació franquista durant la Guerra Civil Espanyola. Fa ara 75 anys, el 3 d’abril de 1938, la nostra ciutat va patir el primer raid de les bombes que l’aviació italiana, adscrita a l’exèrcit de Franco, va deixar caure sobre ella. La línia fèrria i la carretera de Barcelona van ser els seus objectius prioritaris però, com sempre solia passar, a banda de caure, algunes sobre els objectius especificats, altres moltes van caure allà on no devien haver caigut, sobre la població. Resultat d’aquest primer bombardeigs: 17 morts i 30 ferits. El que ara diuen efectes col•laterals que, llavors, eren efectes atemoridors.

Així comencem aquesta història de fa 75 anys en record de la trista “heroïcitat” de saber-nos bombardejats en una guerra fratricida i sense sentit. Uns bombardejos que van tenir continuació els dies 5 i 11 d'abril de 1938 i que van fer assaborir, amargament, i en les seues pròpies carns, el que era el terror d’un so provinent dels cel, i que tenia nom propi, “el semolero”, malnom que li van ficar al model d’avió que sempre atacava a l’hora de la sèmola. Únic aliment d’aquells temps.

Des de La veu de Benicarló hem considerat que el tema principal d’aquesta setmana  podria servir de xicotet homenatge i record per tots aquells que van patir els efectes d’aquella guerra que, a la nostra ciutat, igual que a d’altres punts de la geografia espanyola, va deixar la població en la més trista de les misèries.

I al mateix temps, en aquests temps convulsos que ens està tocant viure, vol ser una reflexió en veu alta per no oblidar, i aprendre, del nostre passat. Parafrasejant Michael Walzer, un dels experts en filosofia política més importants dels EEUU “encara que la melodia difereix, la lletra segueix sent la mateixa”.

<TORNA A LA PORTADA