TEMA DE LA SETMANA 1192 | Torna el Vi Carló Imprimeix Correu electrònic
Escrit per Redacció   

Van començar plantant 12 hectàrees de ceps de garnatxa i altres varietats en 2011. Però no ha sigut fins ara que han pogut començar a recollir els seus fruits amb la dignitat necessària per a comercialitzar-les sota la marca de Vi Carló. I és que ja en època romana eren famoses les vinyes de Benicarló en tot el Mediterrani. Plinio el vell i Plinio el jove van ser els encarregats d'escriure 15 volums en els quals van replegar les peculiaritats de les gents que habitaven els llocs que l'imperi anava conquistant. I en un d'aquests volums apareix una anotació sobre el Vi Carló, segons va explicar l'enòleg que assessora els productors, Rafael Bordalàs.

...

EL VI CARLÓ A AMÈRICA

Ja en època moderna, el vi es produeix a Amèrica, segons conten allí, gràcies a uns immigrants espanyols de Benicarló, que van portar les cepes y aconseguiren durant un temps instaurar-lo als costums porteños, a les tabernes on es servia el pantagruèlic Pucherito de Gallina. De fet, hi ha un tango que immortalitzà Edmundo Rivero que a la tornada ho recorda: “Pucherito de gallina, con viejo vino carlón”. Altres fonts asseguren, i així ho demostren els documents, que el vi es produïa ací i s’exportava. El vi tenia una graduació de 15º, el que permetia que aguantara be el viatge.

I més referències poètiques. Gardel, al 1930, va gravar un tango en el que també es fa referència al Vi Carló, aquesta vegada amb lletra de Nicolás Olivari.

Con el codo en la mesa mugrienta

Y la vista clavada en el suelo.

Piensa en el tano Domingo Polenta

En el drama de su inmigración.

Y en la sucia cantina que canta

La nostalgia del viejo paesa

Desafina su ronca garganta,

Va curtida de vino Carlón.

Vore el video de la cançó

...

+info La Veu en paper

TORNA A LA PORTADA DEL NÚMERO 1192