LA VEU AL FACEBOOK

AMB EL SUPORT DE:

generalitat conselleria.jpg
logodipu.jpg
 
LOCAL 846 | Sense solució a la façana litoral benicarlanda . Imprimeix Correu electrònic
Escrit per Natàlia Sanz   

Futur incert per a la façana litoral de Benicarló. I és que fóra del tram urbà, les platges del nord i del sud esperen des de fa anys que s'intervinga per a protegir-les contra l'avanç de la regressió marina. L'actual situació econòmica no és, ni molt menys, l'adequada per a emprendre grans inversions, però la ciutat confia en la promesa del Ministeri de Medi Ambient, qui recentment va comprometre una quantitat important per a frenar la regressió en la costa nord. Els veïns de l'associació Riu, Surrach i Aiguaoliva, que aglutina als afectats per la pèrdua de terreny en la costa nord, van encarregar un estudi que ajudara a determinar la inversió real necessària per a frenar-la. Tot, malgrat que el ministeri ja havia redactat un informe en el qual es detallaven les actuacions que s'haurien de dur a terme i les seues inversions. Per a sorpresa de tots, l'estudi veïnal determina que amb només set milions d'euros es podrien escometre les necessàries obres. Si, només perquè el ministeri valorava els treballs en 48 milions d'euros. 41 milions de diferència en els quals poden estar la decisió final de tirar avant el projecte. Segons l'estudi realitzat a encàrrec dels veïns pel catedràtic de la Universitat Jaume I Diego López i l'enginyer de Camins Carlos Rubio, només és necessari instal•lar una combinació d'esculleres i dics creuats a 350 metres de la costa. Amb aquest sistema, afirmen, es frenaria l'erosió marina perquè s'aconseguiria protegir aquest tram del litoral.

Els veïns reconeixen que la major despesa calculada en l'estudi del ministeri és les aportacions de grava i arena que preveien per a regenerar el litoral, un sistema que assegura l'entitat, és inútil. Per a arribar a aquesta conclusió es basen en l'ocorregut en la platja nord de Peníscola, quan fa uns anys es va construir el passeig litoral, omplint la platja amb grans aportacions d'arena que van desaparèixer amb el primer temporal marí. La inversió que el ministeri pensava destinar a aquest apartat fregava els 30 milions d'euros, una despesa innecessària a vista de l'entitat posat que la platja, amb la protecció dels espigons, es regeneraria sola. Manolo Roca, president de l'associació, va lamentar que, a estes alçades de l'any, el ministeri encara no haja anunciat quan començarà a intervenir en la costa nord, malgrat que la consignació pressupostària de 700.000 euros està compromesa des de principis d'any per a realitzar obres d'emergència.

Situació ben diferent és la que es viu en el tram sud del litoral *benicarlando, on el ministeri preveu la construcció d'un passeig litoral per a embellir la façana marítima. En aquest cas la consignació pressupostària i les seues corresponents anualitats que en el seu moment va fer el govern socialista, han desaparegut amb l'arribada del Partit Popular al govern d'Espanya. Malgrat açò, el regidor d'Urbanisme, Pedro López, està decidit a batallar perquè el projecte s'execute. “Anem a reclamar que es faça l'obra, encara que siga per fases, doncs creiem en que Benicarló oferisca infraestructures de qualitat”, va assegurar. El passeig arrancarà de la Platja del Morrongo i arribarà fins a la desembocadura de “El Barranquet” per la riba de la mar i tindrà una longitud de 1.500 metres. Per executar-ho són necessaris 5 milions d'euros i la resolució de diferents conflictes urbanístics amb alguns propietaris de terrenys.

<TORNA A LA PORTADA