Prop d'un milió d'euros val la ceràmica valenciana del segle XVIII que decora la Casa del Marquès de Benicarló. En concret, 956.164,40 euros concentrats en la seua major part en la sorprenent cuina que l'edifici conserva.

La Junta de Béns del Patrimoni Històric espanyol ha emès un informe de valoració a requeriment de l'ajuntament de Benicarló, qui manté converses amb l'actual propietari per a adquirir-lo. Marcelino Domingo, alcalde de Benicarló va desvetlar el contingut de l'informe, en el qual només es taxa la ceràmica “perquè consideren que ells no tenen capacitat per a realitzar estimacions econòmiques sobre l'edifici”. En la cuina, de 24 metres quadrats, es representen diferents escenes adaptades a l'arquitectura. El conjunt està atribuït a la producció del taller de Navarro situat en el carrer Corona de València i està datat en 1.784 com la ceràmica decorativa present en la resta de l'edifici. Així, el magne conjunt ceràmic s'ha valorat tenint en compte “la cuina, capella, soleríes i contrapetges d'escales, que consideren un unicum de gran valor i rellevància per al patrimoni espanyol”. De fet, només la cuina ja constitueix un bé singular. Tant, que un grup d'experts treballa en la petició que siga declarada Patrimoni de la Humanitat. De totes les que es van decorar en aqueixa època utilitzant panells ceràmics amb escenes de la vida quotidiana en aquest tipus d'espais, únicament dos han sobreviscut in situ a la Comunitat Valenciana.

És per això que la junta de qualificació s'ha fixat especialment en aquest espai i ha valorat per escenes el conjunt, determinant per exemple que “l'escena de l'all-i-oli, composta per 27 rajoles, val 24.300 euros, el mateix que la del gat i el gos”, va llegir Domingo. La dels criats rostint un anyell està taxada en 64.800 euros, mentre que “el sòcol de l’oratori val en el seu conjunt 85.500 euros”. També entra a valorar la junta espanyola la restauració de les rajoles que componen el conjunt, deteriorat en algunes zones com els salons. Així, “calculen que el cost de restauració per rajola és entre 209 i 480 euros”. El document de valoració ha estat requerit pel consistori per a “tenir uns indicadors que ens permeten saber el que tenim entre mans i com podem negociar amb el propietari”. L'edifici, declarat BIC en el 2007, podria beneficiar-se de subvencions oficials per la qual cosa des del consistori “necessitem saber el compromís de les diferents administracions abans de donar un pas endavant” i decidir-se a realitzar la inversió. De moment “esperarem a l'informe que també hem demanat a conselleria de Cultura” per a reprendre les converses.