Dissabte 21 de febrer milers de persones, convocades per Escola Valenciana com a antesala de les Trobades 2015 (que per cert enguany la Festa per la Llengua Maestrat-Ports serà el 26 d'abril a Morella), van tornar a omplir els carrers de València que sota el lema L'escola que volem van fer patent una vegada més que ens estimem la nostra escola.

Que l'escola que volem ha de ser plurilingüe, intercultural, valenciana, pública, gratuïta, laica, inclusiva, democràtica, oberta, participativa, crítica, creativa, innovadora, compromesa amb l’entorn local, global, coeducadora i humana.

I sobretot, l'escola que volem és desig de canvi; tots esperem que el model educatiu que necessitem, un model sinònim de qualitat i en valencià, siga una realitat a partir del proper mes de maig.

Per a tots els agents socials preocupats per l’educació dels joves valencians resulta evident que les actuacions dels poders públics en els darrers anys han anat configurant un model d’escola retrògrad pel que fa a la ideologia que el sustenta, antiquat en continguts i propostes pedagògiques, que margina el valencià com a llengua pròpia del país, que promou interessos econòmics i ideològics en contra d’una escola pública digna, amb edificis i instal•lacions insuficients i inadequats, amb retallades escandaloses en recursos humans i materials, en l'augment de ràtios que minven la qualitat de l'ensenyament, amb una llei d'educació (LOMCE) sectària i partidista,...

La situació s’ha fet insostenible, el descontentament i el rebuig més absolut és general entre pares i mares, professorat, sindicats i sectors socials,... tots conscients de la importància que té l’educació per al progrés econòmic i social del País Valencià, per a la construcció d’una societat més culta, humana i solidària, i per al benestar i la felicitat dels seus ciutadans i les seues ciutadanes.

És hora ja que entre les persones més conscients i preocupades per l’educació comence un debat en el qual puguen participar tots els sectors implicats per tal de consensuar i assumir un model diferent d’educació, dotar-lo dels recursos humans i materials necessaris, aplicar-lo amb el compromís i suport de tots i cadascun dels ciutadans i institucions, i fer-ne un seguiment continuat per tal que avance en línia amb el consens adoptat i que no siga moneda de canvi dels partits en el govern.

Des de Compromis-Esquerra Republicana estem convençuts que si volem un futur millor per al nostre País hem de trencar la dinàmica involucionista, empobridora i antivalencianista que, amb les seues actuacions, ha dut a terme el PP durant els darrers 25 anys.

 

En aquest moment en què sembla inevitable una renovació política, necessitem una administració educativa nova, amb consciència de la realitat de l'ensenyament, idees clares sobre el canvi necessari i voluntat política per a dur-lo avant i amb la qual puguem col•laborar tots els sectors implicats (ampas, sindicats, empresaris, ajuntaments, societat civil,...).

També és l’hora de deixar de marejar la perdiu i que d'una vegada per totes el valencià de les Normes de Castelló siga la llengua de la nostra escola com fins ara, i no él de les tesis involucionistes i secessionistes que ara promou el PP donant suport a les postures del Lo Rat Penat i la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana.

I es fa necessari recuperar la il•lusió del professorat, ara cansat, descontent i desmotivat; perquè ha de ser qui, en companyia de les famílies, ha de construir l'escola del segle XXI.

 

Ximo Bueno

Mestre

Núm. 2 a la llista municipal Compromís-Esquerra Republicana Benicarló

Escola Valenciana-Festa per la Llengua Benicarló.