El Passeig Sud vora la mar és una obra que sembla no arribar mai a Benicarló. Per això no està de més fer un ràpid repàs de l'evolució d'aquesta obra sempre pendent. Per vergonya no ens remuntarem al segle passat per començar aquest article.

Consultant l'hemeroteca, en el número 240 de "La Veu", publicat el 16 de juny de 2000, podem llegir que l'alcalde Jaime Mundo destacava el fet que "el nou passeig serà la conjunció perfecta al passeig pràcticament finalitzat existent a l'avinguda Papa Luna de Benicarló, "amb el nou passeig Marítim s'unira el passeig Papa Luna amb la costa, oferint als veïns prop de 10 km de passeig, així com una distància semblant per als que desitgen transitar amb bicicleta. La gent podrà usarlos per a córrer, caminar i anar amb bicicleta pel circuit que s'habilitara entre ambdós passejos". Nou anys després, en 2009, el regidor Antonio Cuenca explicava amb tot luxe de detalls les característiques del primer tram del passeig. Llegim a "La Veu" número 694: "Benicarló ordenarà la seua façana marítima sud gràcies a l'execució de tres projectes que s'executaran en breu. El primer d'ells és la construcció d'un passeig marítim entre el port i la Platja del Morrongo. La nova infraestructura s'edificarà sobre el Dic de Ponent i es realitzarà gràcies a la inversió prevista per la Generalitat Valenciana. El consistori benicarlando ja ha rebut el projecte, que serà sotmés ara a estudi per part dels tècnics municipals. Antonio Cuenca, regidor d'Urbanisme, detallava que el passeig "arranca de la Platja del Morrongo i mitjançant una rampa accedeix a la part superior del dic". Però aquest somni de gaudir d'un passeig litoral des de Benicarló fins a Peníscola es veia endarrerit al llarg del temps per problemes tècnics i de finançament. Per exemple, en el número 801 de "La Veu" publicat el 25 de setembre de 2011, trobem quina era l'opinió de l'actual alcaldessa Xaro Miralles, aleshores portaveu del PSPV en l'oposició: "L'edil socialista [Xaro Miralles] també es va interessar pel futur Passeig Sud, que discorrerà entre la Platja del Morrongo i la de la Caracola, projectat pel ministeri. Cal recordar que el procés va haver de paralitzar-se per un procés judicial interposat per dos dels veïns afectats per les expropiacions. Ríos [Pedro Antonio Ríos, Director General de Costes] va explicar a l'edil benicarlanda que el ministeri no actuarà mentre no es tanquen tots aquests processos judicials i se cedisquen els terrenys al govern central."

Amb la seua victòria a les eleccions de maig de 2015, Xaro Miralles va poder inaugurar una part del projecte del qual parlava Jaime Mundo fa 18 anys.

+INFO La veu en paper