LOCAL 1338 |  cessió temporal al Mucbe del Kylix i el tresor iber trobat en el jaciment del Puig de Benicarló.

La Direcció General de Cultura i Patrimoni ha autoritzat la cessió temporal al Mucbe del Kylix i el tresor iber trobat en el jaciment del Puig de Benicarló, per a exhibir-los en el marc de l'exposició permanent 'Terra d'ibers' que es va inaugurar fa un any. El préstec s'ha autoritzat per a un termini de vuit mesos, concretament del 6 d'octubre de 2022 al 9 de juny de 2023, durant els quals el Mucbe organitzarà tallers didàctics i visites guiades per a explicar l'origen d'aquestes peces. El Kylix, atribuïda al pintor de Penthesilea, és una copa de producció grega que conté a l'interior un medalló central amb una parella, mentre que en l'exterior es poden veure dues escenes amb cinc figures cadascuna. Servia per a beure vi de manera comunitària i tenia, probablement, una funció de caràcter ritual. Té un diàmetre de 470 mm i una altura de 112 mm i està datada del segle V a. C..Pel que fa a l'anomenat tresoret del Puig de la Nau, és un conjunt de peces de joieria o ornament personal que formaven part d'un depòsit ritual: un passador bicònic d'or, dos parells d'arracades i un braçalet obert de plata. Les peces, que pertanyien amb tota probabilitat a una dona de l'alta societat, van ser localitzades totes juntes en una de les parets de les cases del poblat del Puig de la Nau i també estan datades del segle V a. C..El poblat iber del Puig de la Nau es va establir en el segle V. abans de crist. Per desgràcia es va descobrir a mitjans anys setanta quan estaven fent l'autopista i van utilitzar el pujol en la qual es trobava el poblat com a pedrera (destruint així més de la meitat del mateix). Aquesta "oppida" pertanyent als Ilercavons es podria identificar, quasi amb tota seguretat, amb la ciutat de HISTRA esmentada en diversos escrits romans. Degué ser una ciutat important perquè es calcula que devia tindre més de tres-centes cases i almenys dos mil habitants. En les excavacions es van trobar entre altres, ceràmica grega.

 

LA VEU DE BENICARLÓ | NÚM. 1338 | 24 DE JUNY DE 2022

LOCAL 1335 | SORTIDA DE SENDERISME DE 1r ESO AL CASTELL DE XIVERT

L’alumnat de 1r de l’ESO va poder realitzar, el dilluns 16 de març, l’activitat de senderisme programada en aquest trimestre per l’assignatura d’Educació Física.Un total de 56 alumnes van participar en la sortida, que consistia, en caminar des de la població d’Alcalà de Xivert passant per la creu del Francès, crestejar la muntanya de la Serra d’Irta fins al Castell de Xivert i baixar de nou per la senda principal fins a l’entrada del poble d’Alcalà. En total, l’alumnat va recórrer quasi 10 kms de paisatge natural on van poder realitzar activitats de reconeixement de plantes i espècies que només es troben en aquest parc natural. Aquestes activitats van estar dirigides pel professorat de Ciències del curs al que pertanyen. També, al Castell, on van poder veure el poblat ibèric i la reforma dels Castell, es van fer activitats de primers auxilis, com per exemple fer una llitera amb bosses d'escombraries i pals, o com demanar ajuda en cas de necessitat. Aquestes últimes activitats van estar dirigides per l’alumnat de Cicles d’animació socio-esportiu que s’imparteix també en aquest IES Joan Coromines.Tot l’alumnat participant va poder gaudir d’un dia assolellat i amb bon clima, unes vistes meravelloses i una ruta adaptada al nivell i condició física de tots ells.Esperem que el curs vinent puguen tornar a realitzar aquesta pràctica esportiva tan motivant i divertida per aquest alumnat.

LA VEU DE BENICARLÓ | NÚM. 1335 | 3 DE JUNY DE 2022

LOCAL 1334 | CONTRA L’GTBIQ+fòbia 2022 A L’IES JOAN COROMINES L’AMOR GUANYA

Dimarts 17 maig, l’IES Joan Coromines va celebrar el dia internacional contra LGTBIQ+fòbia, commemorant que aquest dia de l’any 1990 l’Organització Mundial per a la Salut va desclassificar l’homosexualitat com a malaltia mental, com també ho va fer amb la transsexualitat el 18 de juny de 2018.Després de la lectura del manifest per part dels representants polítics, encapçalats per la regidora delegada de Serveis Socials i Polítiques Inclusives Gemma Cerdà Muñoz, una representació del nostre alumnat de 4t d’ESO va participar en l’acte institucional que l’Ajuntament de Benicarló va organitzar a les portes del consistori. Mostrant una gran dosis d’humanitat i empatia, ADN del nostre centre, van recitar diferents poemes d’amor en castellà, valencià, francès i ucraïnès, sota el paraigües del nostre lema d’enguany “l’amor guanya”.A més, des de la coordinació d’igualtat i convivència, s’ha organitzat un bonic photocall en el rebedor del centre, amb gran èxit de participació per part de tota la comunitat educativa. Les fotos realitzades quedaran exposades en un gran mural al passadís central de l’IES fins final de curs.

 

LA VEU DE BENICARLÓ | NÚM. 1334 | 27 DE MAIG DE 2022

CULTURA 1332 | TEATRE:

El dissabte 7 de maig, la companyia Aflel Teatre va representar en el Magatzem de la Mar de Benicarló l'obra "Retrat(s)", de Catalina Florit, amb Esther Anyó, Berta Vidal i Catalina Florit.El títol de l'obra, "Retrat(s)", reflecteix amb el seu parèntesi final l'ambivalència d'un text que, entre la prospecció i la introversió, exposa a través dels relats de diverses dones la problemàtica de la salut mental femenina en el context d'una societat implacable i deshumanitzada. Cada acte va precedit de títols que presenten i invoquen les vivències de diverses dones, vivències que van component un únic retrat impressionista. Es tracta d'una proposta que interpel·la a l'espectador mitjançant l'empatia perquè adquirisca un compromís: dones que s'enfronten a l'esquizofrènia, al dilema de la maternitat, a un trastorn alimentari, a la desigualtat social, a la invisibilitat, a la depressió, a la por, totes elles construint una teranyina complexa en l'imaginari d'una sola dona que les escolta i tracta de donar-los veu.Les actrius demostren el seu sòlid bagatge acadèmic i professional oferint una interpretació basada en matisos, aconseguint donar personalitat als diferents relats sense perdre la referència que apunta al fet que tots ells convergeixen en una mateixa psique col·lectiva. L'escenografia està composta per unes peanyes que exhibeixen objectes quotidians formant una exposició simbòlica. Aquesta posada en escena es veu dibuixada pel disseny d'il·luminació de Marc Caballero, usant les llums com a guia en tan emotiva visita per aquest museu de records.La companyia ha sabut demostrar la versatilitat del seu muntatge sent capaç d'adaptar-se a un espai escènic tan difícil com el Magatzem de la Mar, localització que en l'aspecte tècnic manca d'infraestructura teatral i la particular arquitectura de la qual imposa el seu caràcter als espectacles representats. Ateses aquestes circumstàncies, la representació de "Retrat(s)" a Benicarló es va convertir en una ocasió per a veure l'obra en la seua versió més lluminosa i onírica, sent mereixedora del reconeixement del públic.

 

LA VEU DE BENICARLÓ | NÚM. 1332 | 14 DE MAIG DE 2022

Ací teniu algunes imatges de la tempesta i la pedregada que van acomiadar el juliol d'aquest any.

L'agència estatal de meterologia havia establert una alerta taronja al nord del nostre territori, que malauradament es va complir. 

No es van haver de lamentar danys personals però si molts d'anys materials a les collites, a sostres de vivendes i comerços, vehicles, etc.

 

 

 

 

 

26ª edicióDiversos escenarisDel 29 de juliol al 9 d’agost

L’agenda d’enguany porta 17 espectacles musicals. Hi haurà dies amb dos concerts repartits entre el Castell i el Palau de Congressos. Destacarem que la majoria són els grups valencians ja consolidats en el Cicle i que el seu repertori dona per a molta varietat i qualitat. Grups com Ad Libitum, Ensemble Alfonsí, La Dispersione, Harmonía del Parnás o la Capella de Ministrers estan donant la volta al món amb els seus concerts.Hi haurà un grup de la República Xeca, Tiburtina Ensemble, i el Euskal Barrokensemble d’Euskadi. A destacar l’actuació de Jordi Savall, rememorant el 30 aniversari de la pel·lícula Tots els matins del món, on la seua música va saltar a nivell internacional amb el grup Esperion XX.També l’exposició Els àngels músics de la catedral de València se podrà admirar en la Casa de l’Aigua de 18 a 24 hs fins al darrer dia del cicle.Hi ha diversos concerts centrats en la figura d’Alfonso X el Sabio, dins del VIII centenari del seu naixement.El Cicle, encara sense grans esdeveniments internacionals, arriba amb un catàleg molt rellevant, centrat especialment en els grups valencians, que avui dia estan a l’altura d’exportar la música antiga i barroca, i d’altres; són ja 26 anys, amb un panorama més normalitzat i que fica a Peñiscola a nivell musical de gran altura, que per als melòmans podran escollir. Teniu tota la informació en la pàgina web www.peniscola.org, on apareixerà el programa de mà, de cada concert.

LA VEU DE BENICARLÓ | NÚM. 1292 | 16 DE JULIOL DE 2021