("Igualico, igualico que el defunto de su agüelico")

Vuit partits per a dir-nos que ells són els millors per Benicarló. El seus programes electorals són el pa amb el qual, suposadament, ens han d’alimentar, democràticament, durant els propers quatre anys. Alguns amb les xarxes socials repletes d’informació del “quiero prometer y prometo”... que mai compleixen. En la majoria de mitjans, en aquest justetet, segurament parlem diferent (deu ser en valencià?), podem veure plantificada la seua propaganda electoral amb els missatges dels seus candidats per fer, de la nostra, una ciutat millor. Si volem aprofundir una mica més, fins i tot, podem cabussar-nos en les seues planes webs i trobar el gruix d’eixe vull prometre i promet, contant-nos tot el seguit de propostes que farien un Benicarló capdavanter, en el seus programes electorals on-line (bé, ací cal un matís. El del PP, després de regirar la seua plana web per dalt, per baix, per l’esquerra i, òbviament, per la dreta, no l’hem trobat per enlloc.

És per això que l’experiència ens acaba demostrant, també de forma fefaent, com, passades les eleccions, tots fan més bé ús d’una altra frase, “ahir deia blanc i avui diu negre”, on es veu la poca memòria que tenen els nostres dirigents polítics. I és que els grans partits al final resulta que tots tenen en comú els punts bàsics de la seua estratègia electoral i, aquesta, en xicotetes variacions, salvant les ideologies i el seny d’agun dels seus candidats, acaba sent igual i no aguanta passar pel tamís d’una anàlisi seriosa.

Nosaltres hem pensat que, tal volta, podem acabar de tancar la comtessa electoral amb una mica més d’humor, i sense que ningú s’ofenga, amb la frase, també, d’aquell còmic insuperable que corria allà per l’any 1961, Agamenon, a la revista “Tio Vivo”: "Igualico, igualico que el defunto de su agüelico". Què poc han canviat algunes coses!